Els nacionalistes anuncien que presentaran una esmena a la totalitat als Pressupostos de la Generalitat de 2008 perquè “no fan front a la desacceleració de l’economia"



Oriol Pujol, Portaveu del Grup Parlamentari de Convergència i Unió, ha anunciat que la federació nacionalista presentarà una esmena a la totalitat als Pressupostos de la Generalitat per al 2008. Pujol ha donat tres raons que justifiquen aquesta decisió. En primer lloc, i per primer cop, es reconeix públicament una desacceleració de l’economia, “un inici de davallada a la què el pressupost no dona resposta”. El pressupost no s’ajusta a aquesta nova realitat i no fa front al canvi de model econòmic. Un exemple d’aquesta desacceleració és “l’impost de transmissions i actes jurídics documentats, el tercer en recaptació global de la Generalitat, que ha baixat 34 punts”.

En segon lloc, ha afirmat que aquests pressupostos no tenen “credibilitat”: “l’experiència de passats exercicis ens demostra que el pressupost que avui s’anuncia no serà el que s’acabarà executant”. I és que a 30 de setembre de 2007, segons dades del mateix Departament d’Economia, “molts Departaments no han passat del 50% en execució. De què serveix que ens anunciï grans creixements en habitatge i cicle de l’aigua, per exemple, si són incapaços d’executar-ho?”. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya té un deute històric en inversions i per això ha preguntat: “on són els 1500 MEUR que el Govern de l’Estat ens deu segons l’addicional tercera?”.

Finalment, el portaveu de CiU al Parlament ha lamentat que el tripartit “torni a enganyar amb l’impost de successions i donacions. Ja sap el president Montilla que els seus compromisos no es veuen reflectits en el Pressupost?”. Oriol Pujol feia referència a l’anunci del President de dur a terme una reforma en profunditat sobre aquest impost. En canvi, “el propi document del Conseller Castells augura un creixement de la recaptació d’aquest impost de l’11%”. A més, el portaveu nacionalista ha criticat durament la política fiscal del Govern: “el primer tripartit va crear 100 noves taxes o fets imposables i avui ens anuncien que la pressió fiscal baixarà perquè suprimeixen dues taxes” ha afirmat irònicament.

A més d’aquestes tres grans crítiques, Oriol Pujol ha retret al tripartit que “el pressupost neix hipotecat per la manera de fer d’aquest govern”. I és que cal recordar que l’any passat es va augmentar el personal de la Generalitat en 2700 persones i avui, “el pressupost paga aquella maquinària que ha anat engreixant el tripartit”.