PROPOSTA DE RESOLUCIÓ
«El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:
1. Convocar durant l’any 2007 tots els concursos específics de provisió dels llocs de comandament i singulars, no reservats a funcionaris, que no hagin estat modificats en la relació de llocs de treball en els tres mesos anteriors, d’acord amb l’establert a la disposició addicional setena del Decret 123/1997, i que estiguin ocupats per funcionaris en encàrrec de funcions durant un període superior a sis mesos.

2. Convocar, en el període màxim de tres mesos mitjançant el sistema de lliure designació, la provisió de tots els llocs definits a la relació de llocs de treball com a llocs de lliure designació que no hagin estat modificats a l’esmentada relació durant els tres mesos anteriors, d’acord amb l’establert a la disposició addicional setena del Decret 123/1997, i que estiguin ocupats per funcionaris de carrera en encàrrec de funcions durant un període superior a sis mesos.»

EXPOSICIÓ DE MOTIUS
El Decret Legislatiu 1/1997, de 31 d’octubre, pel qual s’aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública (DOGC núm. 2509 / Annex de 3 de novembre de 1997) estableix al seu article 62 que el concurs constitueix el sistema normal de provisió i s’efectua mitjançant convocatòria pública, en la qual s’han d’establir els mèrits i la capacitat que han de ser considerats per determinar la idoneïtat dels aspirants atenent, especialment, els requisits exigibles segons les característiques de cada lloc de treball.
També s’han de considerar, en relació amb el lloc a proveir, la valoració del treball desenvolupat, els cursos de formació i perfeccionament, l’antiguitat, el grau personal, les titulacions acadèmiques i el nivell de coneixement de la llengua catalana.
Els concursos de provisió poden ser generals, en què es convoquen globalment grups de llocs de característiques similars o específics, en què cada lloc es convoca individualitzadament, atenent la naturalesa, les tasques o les responsabilitats genèriques dels llocs a proveir.
Els llocs de cap de negociat, de cap de secció, de cap de servei i assimilats, i els llocs singulars que exigeixin tècniques o responsabilitats especials o les condicions d’ocupació dels quals tinguin peculiaritats pròpies, es proveeixen per concurs específic, llevat que constin en la relació de llocs de treball com a llocs de lliure designació.
Així mateix, l’article 63 disposa que els llocs de subdirector general i de secretari/a d’alt càrrec i aquells altres llocs de caràcter directiu, d’especial responsabilitat o que per la naturalesa de les seves funcions es determinin en les relacions de llocs de treball es proveeixen pel sistema de lliure designació. En aquest sentit, també es proveeixen per aquest sistema els delegats territorials.
En qualsevol cas, els llocs que s’han de proveir pel sistema de lliure designació han de ser proveïts per funcionaris de carrera.
D’altra banda el Decret 123/1997, de 13 de maig, pel qual s’aprova el Reglament general de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, regula a l’article 106 la provisió de llocs per encàrrec de funcions i disposa a l’apartat 1 que el nomenament d’encàrrec de funcions de llocs de comandament o assimilats el farà directament l’òrgan competent; transcorregut el termini màxim de sis mesos a comptar des de la data de la resolució per la qual s’efectua l’esmentat encàrrec, es realitzarà la corresponent convocatòria de concurs llevat que el lloc de treball estigui reservat a un funcionari per algun dels motius establerts a la normativa vigent.
L’apartat 2 disposa que l’esmentada convocatòria es regirà per les mateixes normes i procediment regulats per al concurs específic i l’apartat 3 estableix que el nomenament en funcions restarà automàticament sense efecte si, esgotat el termini de sis mesos, no s’ha procedit a la publicació de l’esmentat concurs.
Pel que fa als llocs de treball de comandament i singulars, la seva provisió provisional mitjançant l’adscripció de personal funcionari o estatutari amb encàrrec en funcions o en comissió de serveis, respectivament, tindrà una durada màxima de 6 mesos quan aquests llocs estiguin vacants. En el supòsit que el lloc estigui reservat, el termini de 6 mesos començarà a comptar a partir de l’endemà de la data en la qual la reserva hagi decaigut per qualsevol motiu.
Igualment, el III Acord General sobre Condicions de Treball del Personal de l’àmbit d’aplicació de la Mesa General de Negociació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, disposa a l’apartat 6.3 sobre Polítiques d’Ocupació Públiques i en relació amb la provisió de llocs de treball que, durant el termini de 6 mesos, el departament del qual depengui el lloc de comandament o singular haurà de publicar la corresponent convocatòria de concurs específic de mèrits i capacitats.
En cas contrari, el personal funcionari o estatutari adscrit provisionalment haurà de retornar al lloc d’origenque tingui reservat en el seu àmbit i el lloc restarà vacant fins a la resolució del corresponent concurs, essent necessari iniciar un nou procediment de publicitat per proveir provisionalment aquest lloc, al qual podran aspirar tots/totes els/les funcionaris/àries o estatutaris/àries que reuneixin els requisits establerts per ocupar-lo.
Atès que el Decret 421/2006, ha establert la creació, denominació i l’àmbit de competència dels departaments de la Generalitat i que els successius Decrets de reestructuració han modificat determinats llocs de treball de lliure designació, de comandament i singulars.
Donat que en els darrers quatre anys s’han produït nombrosos canvis d’estructura i d’assignació de competències i que es considera del tot convenient que els diferents òrgans de la Generalitat recuperin un funcionament estable, equilibrat i siguin referent d’actuació per al personal que hi presta serveis.