L’aigua i la mala política del govern tripartit

divendres, 29 de febrer del 2008 |

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, s'oposa als transvassaments d’aigua però admet les interconnexions, que no són altra cosa que trasvassaments encoberts. La solució, diu, és adoptar una nova cultura de l’aigua i la construcció de dessaladores, però les dessaladores no es fan en dos dies, són costosíssimes i consumeixen gran quantitat d’energia (semblava que l’havíem d’estalviar), opinió ratificada pel Col•legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Ara, davant la greu amenaça de la sequera que patim, el govern tripartit opta per portar aigua amb vaixells des de Tarragona, Almeria i, segons com, del Roine ! (Roine: nom proscrit pel tripartit perquè fa “tuf” a CiU, que proposa el trasvassament).

La història no acaba aquí perquè ens hem assabentat de l’existència, ja fa temps, d’una fuita d’aigua a Badalona que provoca la pèrdua de 216.000 litres diaris d’aigua potable per abastir Barcelona, i l’Agència Catalana de l’Aigua, empresa pública adscrita al departament de Medi Ambient que dirigeix el conseller Baltasar, manifesta que “la reparació és molt costosa”, que “comportaria talls de subministrament molt importants” i que “no s’esperava que es produís l’actual estat de sequera”.

És a dir, el Govern de Catalunya haurà de construir dessaladores que entraran en funcionament no se sap quan, haurà de transportar aigua en vaixells, cosa que demostra la seva incompetència en fer plantejaments més enllà del curt termini, però es permet el luxe de no posar remei a una fuita de milers de litres d’aigua diaris que equivalen a l’aigua que, segons diuen, s’hauria de transportar des de Tarragona.

És absolutament necessari que tots adoptem una nova cultura de l’aigua, cosa que amb molt de gust farem i que ja estem fent perquè el consum domèstic s’ha rebaixat significativament, però hem d’exigir al Govern que prengui decisions i adopti solucions que trascendeixin la pobra gestió del dia a dia. És hora que el Govern governi i eviti una guerra de l’aigua, perquè els ciutadans fan i faran dins els límits raonables.

Per últím, recomano l’interessant article de Ramon Espadaler, exconseller de Medi Ambient, sobre “Les quatre mentides més freqüents a l’entorn del Roine”.

1 comentaris:

Anònim ha dit...

És inquietant que els suposadament més "ecologistes" de la cambra catalana tinguin tan poc clar quin és el camí més eficient a seguir. I prova d'això la desorientació de Baltasar.