Pifarré denuncia el “descontrol absolut en la contractació” que provoca que en el primer any del Tripartit II hagin augmentat en 2.761 els funcionaris de l’Administració

La diputada de Convergència i Unió, Pilar Pifarré, ha criticat durament la política del tripartit en matèria de funció pública la qual ha qualificat com a marcada per “una opacitat sense precedents” i “les males pràctiques amb incompliments constants de la normativa vigent”. Aquest “desgavell” en l’Administració pública, que existeix des de l’arribada del tripartit al Govern de la Generalitat, “repercuteix en el bon funcionament de l’Administració i en la prestació dels serveis als ciutadans”. Per aquesta raó, i en el transcurs de la Comissió d’Afers Institucionals, la diputada nacionalista ha defensat quatre propostes de resolució que intentaven “un funcionament just i de qualitat de l’Administració pública”. I és que les propostes de resolució demanaven, per exemple, “regularitzar l’accés als llocs de treball públic de responsabilitat, un dimensionament racional del nombre de funcionaris o que les característiques dels llocs de treball es fessin públiques”. Totes quatre iniciatives de CiU han estat rebutjades pel tripartit.

Així doncs, la primera proposta nacionalista feia referència a “la provisió dels llocs de treball de l’Administració Pública”. Actualment, es fa per concurs però el que està passant és que “no estan convocant els llocs de treball ni de comandament ni singulars ni de lliure designació quan la normativa diu que solament poden estar ocupats 6 mesos sense posar-se a concurs”. Passats aquests sis mesos s’hauria de rescindir el nomenament i tornar la persona al seu lloc d’origen però hores d’ara els períodes són molt superiors als sis mesos i no es convoca gairebé cap. Per Pilar Pifarré “l’excusa de les reestructuracions no és de cap manera justificable. Fa un any del segon tripartit i tres de l’anterior i en tot aquest temps gairebé no han convocat concursos i molts llocs en funcions venen de l’anterior tripartit”.

Tal com ha recordat la diputada nacionalista, “el fet que no s’establitzin les estructures dels Departaments ni els llocs de treball perjudica el bon funcionament dels mateixos. A més, les lleis estan per complir-les”. Segons Pifarré, “aquesta situació és del tot reprovable perquè beneficia a aquells que vostès han nomenat en funcions però perjudica a moltes altres persones a les que els impedeix promocionar-se professionalment”.

Sobredimensionament de l’Administració

La segona iniciativa nacionalista que ha rebutjat el tripartit demanava que “s’elabori un estudi de dimensionament dels recursos humans i de l’oferta pública d’ocupació”. Per Pifarré, “si es neguen (com han fet) introdueixen la sospita. Sembla que l’única cosa que els preocupi sigui reclutar personal de cada partit”. I és que des del 2004 les persones al servei de l’Administració no han parat de créixer i, per exemple, del 2006 al 2007 s’ha augmentat l’estructura administrativa dels Departaments en 2.761 llocs de treball. A més, aquest 2007 hi ha hagut un “descontrol absolut de contractació de personal” fins al punt que “el Conseller Castells s’ha vist obligat a adoptar mesures dràstiques de contenció de contractació de personal i l’execució de despeses”.

Incompliements constants de la normativa vigent

La tercera proposta de CiU, també rebutjada pel tripartit, feia incidència en els incompliments constants de la normativa vigent que obliga a publicar anualment al DOGC la relació de llocs de treball de personal funcionari laboral i eventual de la Generalitat de Catalunya. A més, cada tres mesos s’han de publicar a la pàgina web de la Generalitat totes les modificacions que es van produint en les condicions dels llocs de treball. “En aquests moments fa 20 mesos de la darrera publicació al DOGC i 18 mesos que no s’ha publicat res a internet”. Un fet que ha reconegut la diputada d’ERC, Patrícia Gomà. “Perquè no ho publiquem, perquè ho amaguen? Volen amagar la gran inflació de llocs o els seus nivells retributius?” s’ha preguntat Pifarré.

Finalment, la diputada nacionalista ha retret al tripartit “la interpretació restrictiva que està efectuant de l’Estatuto Básico del Empleado Público en aquells elements bàsics i mínims com els permisos per tenir cura dels fills”.