Durant el tràmit parlamentari, CiU ha aconseguit introduir la presència d’un catàleg de drets, la universalització de la llei, el dret a escollir o la creació d’una agència de l’autonomia personal.



CiU considera que el progrés adequat de Catalunya –i la seva equiparació amb els països més avançats d’Europa- feia necessari l’impuls d’una llei de serveis socials que servís per regular els serveis que presten Generalitat i administració local i, especialment, per millorar la cobertura de la ciutadania en relació al dret als serveis socials. I era evident que una llei d’aquestes característiques requeria un gran consens.

CiU ha donat suport finalment a la llei de serveis socials després que durant el tràmit parlamentari hagi aconseguit introduir diverses qüestions que han permès donar un gran tomb al projecte. Cal recordar que inicialment CiU va presentar una esmena a la totalitat a aquest projecte de llei, però va acceptar retirar-la un cop va aconseguir el compromís del tripartit d’obrir el debat i buscar el consens en aquest tema. El treball en ponència ha rectificat i millorat molt el projecte inicial, cosa que ha permès que ara CiU pugui donar suport a aquesta llei, que ha d’ajudar a configurar el quart pilar de l’estat del benestar.

Cal recordar que el tripartit II va presentar el mateix projecte de llei de serveis socials que en seu dia va aprovar el Govern Maragall, i per tant, patia els mateixos defectes i carències que l’anterior: era un text que enunciava grans drets, però que a l’hora de la veritat no precisava a què té dret cada ciutadà ni en quines condicions. Així mateix, el text intentava imposar un model, basat en un fort intervencionisme de l’administració, que no respon a la realitat del país.

Les aportacions que ha aconseguit introduir CiU i que es corresponen amb les condicions que va fixar en el seu dia per donar suport a la llei són les següents:

1. Cartera de serveis. Sent una llei de drets, el projecte inicial no especificava a què donava dret. CiU va reclamar des del primer moment que s’incorporés un catàleg o cartera de serveis, cosa que finalment ha estat així.

2. Agència catalana de promoció de l’autonomia personal. Malgrat la invasió competencial que representa la llei estatal de la dependència, el projecte de llei de serveis socials inclou la creació d’una agència catalana de promoció de l’autonomia personal per gestionar tots els serveis i prestacions d’atenció a la dependència a la dependència a Catalunya.

3. Entitats privades. Es reconeix el paper de les entitats privades i es millora la seva participació en els consells que crea la llei, a més de millorar els criteris de
contractació per a les entitats d’iniciativa social i per a les empreses que ocupin
persones amb alguna discapacitat o en situació de risc social.

4. Descentralització. CiU ha aconseguit aturar definitivament la intenció del tripartit d’atribuir a les diputacions provincials les funcions de les entitats supramunicipals en l’àmbit dels serveis socials, mentre no s’aprovi la nova llei d’ordenació territorial, cosa que hagués suposat un important retrocés. Les competències en polítiques de serveis socials es mantindran en mans d’ajuntaments i consells comarcals, cosa que garanteix més proximitat i eficàcia en aquestes polítiques.

5. Llei universal. CiU valora de manera molt positiva l’amplitud que ha aconseguit donar a aquesta llei. S’ha convertit en una llei universal, ja que beneficiarà a les persones amb rendes més baixes, fins a les rendes mitjanes, tot aplicant criteris de progressivitat.

6. Dret a escollir. S’ha aconseguit introduir el dret a escollir, que permetrà a les persones beneficiàries de la llei escollir entre el ventall de suports socials aquells que facin més viable el seu projecte de vida.

Podeu consultar el text de la llei (format .doc) aquí.