“Catalunya no és Kosovo, són dos realitats diferents, però el que no és diferent és el respecte a la lliure capacitat dels pobles per decidir el seu propi futur”. Aquesta és l’opinió d’Artur Mas, president de CiU, que aquest matí ha fet pública la ferma voluntat de CiU d’incloure a l’ordre del dia de la sessió del Parlament prevista per demà una resolució de respecte a la voluntat del poble kosovar expressada només fa dos dies i que la cambra votaria demà “de forma solemne”. “Si se’n parla a tot el món, perquè no s’hi pot pronunciar solemnement el Parlament català?”, ha inquirit Mas que és partidari que la cambra catalana aprovi un text que “pressioni” al govern espanyol perquè deixi de ser dels únics països de la Unió europea que es nega a reconèixer la independència de Kosovo.

Així, CiU demà plantejarà l’ampliació de l’ordre del dia a l’inici de la sessió del ple per votar a favor de la lliure voluntat del poble kosovar a decidir el seu futur al ser de un tema de “màxima actualitat” i a l’espera de rebre el suport a la resolució dels mateixos grups que ja la van signar en el seu moment.

Si el PSC finalment no vota a favor del text que ja va signar s’interpretarà, en paraules de Mas com que “ha rebut instruccions del PSOE i faran cas disciplinadament”. I en el cas d’ERC, resultarà que si demà no voten a favor primer hauran fet el “xou” amb “brindis i piscolabis” i després “obeir als socialistes evitant que el Parlament català es pronunciï sobre el dret d’un poble a decidir lliurement el seu futur”.

Artur Mas també s’ha lamentat de la posició del govern espanyol i del seu president José Luis Rodríguez Zapatero. El president de CiU ha criticat “la por” del PSOE a les “repercussions dins de l’estat espanyol” i considera un “escàndol” que per “pur interès de partit” el govern espanyol no vulgui reconèixer el nou estatus de Kosovo després de la votació “amplíssima” de diumenge. “No pot ser que el govern de Zapatero sigui una de les poques excepcions no honroses a nivell internacional”.

Mas veu la renúncia de Castro com “la fi al règim dictatorial d’esquerres”

D’altra banda, i a preguntes dels periodistes, Artur Mas ha expressat el seu desig que la decisió de Fidel Castro de renunciar als seus càrrecs de president i de comandant en cap de l’estat cubà sigui “el final d’un règim dictatorial d’esquerres”. D’un règim que, a criteri de Mas, “ha negat les llibertats fonamentals al poble cubà”. Per això, confia en “l’inici d’una nova etapa” on els cubans puguin recuperar “llibertats, la democràcia i la lliure elecció dels seus governs”. En definitiva, que passin a ser “un país normal a l’escena internacional”.