Antoni Fernàndez Teixidó i Jordi Turull expliquen els quatre eixos sobre els que giren les esmenes: major pes social, reequilibri de la inversió al territori impulsant infrastructures aturades, reduir les despeses de l’administració i reduir la pressió fiscal.



Antoni Fernàndez Texidó i Jordi Turull, diputats de Convergència i Unió al Parlament, han presentat les esmenes de la federació nacionalista al pressupost de la Generalitat per a l’any 2008. En total són 1425 esmenes que pretenen “millorar el Pressupost de la Generalitat, no substituir-lo”. I és que aquest pressupost “no s’acaba d’ajustar a les necessitats de les nostres empreses i les nostres famílies”. Com ha explicat Teixidó, “tenim elements de preocupació als que el Pressupost no dona resposta”. Per aquesta raó ha emplaçat al tripartit a “pactar i transaccionar les esmenes perquè ho necessiten els ciutadans”.

Les esmenes plantejades pel grup Parlamentari de Convergència i Unió giren en torn a quatre grans àmbits:

1. Accentuar el pes social del pressupost.

“Què fàcil és prometre lleis que després no tenen reflex en el Pressupost” ha afirmat Teixidó. I és que l’exemple cabdal d’aquesta política del tripartit és la llei de la dependència que no té dotació econòmica al pressupost de la Generalitat. En aquest sentit, CiU planteja “crear un organisme que articuli un sistema català de protecció a la dependència”, així com una millora substancial dels recursos destinats al foment de l’autonomia personal de les persones dependents. En aquesta mateixa línia, es demanen recursos per crear l’Institut Sociofamiliar d’Alhzeimer de Catalunya.

Pel que fa a l'educació s'impulsen dos grans plans de durada quadriennal: "1 ordinador portàtil per professor"; "1 ordinador portàtil per alumne" i l'extensió de la sisena hora a tots els municipis (inclosos els de menys de 5.000 habitants) per al curs vinent. I per donar compliment al previst en el Pacte Nacional per l'Educació, es preveuen partides per fer gratuït l'ensenyament obligatori en l'escola concertada i per reduir desequilibris retributius entre professors en l'escola pública i la privada. Finalment, i després de “l’incompliment per part del tripartit del Pla de foment de llars d’infants que enlloc de crear 30.000 places n’ha creat només 7.000, una esmena de la federació nacionalista proposa incrementar els recursos”.


2. Reequilibrar territorialment la inversió de territori.

El diputat de CiU, Jordi Turull, ha definit la política del tripartit com a “mancada d’ambició” i ha fet una crida al Govern per a “superar la indecisió en les infrastructures”. Per això les esmenes de CiU volen “garantir la construcció d'aquelles infrastructures més prioritàries per a Catalunya”, com ara iniciar les obres de la línia 12 de Metro des de Castelldefels fins a Sarrià, accelerar les obres de la línia 9 del Metro per compensar el retard acumulable en aquests tres darrers anys, o iniciar la construcció del quart cinturó en el tram d'Abrera a Granollers. A més, tal com ha explicat Turull, en el pressupost per a 2008 “la inversió en l’àmbit metropolità augmenta mentre que per contra, hi ha 15 comarques que reben menys diners ara que al 2003, tot i tenir més del doble de pressupost”. Per aquesta raó ha demanat “passar de les paraules als fets perquè recursos n’hi ha i no s’han utilitzat”.



3. Reduir les despeses de funcionament i improductives que contenen els pressupostos del tripartit.

Les esmenes de CiU redueixen considerablement les dotacions en alts càrrecs i personal eventual, estudis i treballs tècnics, publicitat i propaganda i despesa no productiva i no suficientment justificada com la relacionada amb el memorial democràtic i la participació ciutadana. Com explica Turull, “el tripartit en comptes de generar una administració més àgil i reduïda, han incrementat els costos i engreixant la maquinària de l’administració. Es pot retallar molta despesa garantint igualment un bon funcionament”.

4. Donar plena efectivitat a la promesa de contenció fiscal feta pel tripartit.

Per Teixidó, “el Conseller Castells deu ser l’únic al món que no s’adona que la pressió fiscal creix”. Amb l’objectiu de treballar per a reduir-la, CiU planteja tota una sèrie de mesures com la introducció d'una “deducció en el tram autonòmic de l'IRPF pel lloguer de l'habitatge habitual, la introducció de la deducció per despeses que les famílies destinen a pòlisses complementàries de salut, o la reducció de l'Impost sobre el Patrimoni, on es proposa que fins a 300.000 euros estigui exempt tothom”. A més, es presenten esmenes per suprimir "de facto" l'Impost de Successions i Donacions, que “van molt més enllà de les mesures que ha pressupostat el tripartit en aquesta llei, que es limiten a l’àmbit de les donacions. Som favorables de la supressió progressiva perquè la Conselleria ho pugui resistir”.

Adjuntem els següents documents:

ESMENES PRIORITÀRIES TERRITORIALS (pdf)

ESMENES PRIORITÀRIES SECTORIALS (pdf)

QUADRE RESUM ESMENES (xls)